Летопис за школску 2022/23. годину

СЕПТЕМБАР

Нову школску годину смо започели обележавањем верског празника Крстовдана. Ученици другог и трећег разреда ОШ,,Сутјеска“, који похађају Верску наставу и Грађанско васпитање, учествовали су у Светој Литургији у храму Светог Саве у Супњу. Након богослужења, које су улепшали наши ђаци,у просторијама наше школе наставник Верске наставе Никола Михајловић одржао је радионицу на тему празника.

ОКТОБАР

,,Шта детету треба да расте до неба“ био је овогодишњи слоган Дечје недеље. Ученици који похађају Верску наставу и Грађанско васпитање имали су прилику да се друже са песником Душаном Карановићем. Деца су имала прилику да слушају беседу песника о слободи и избору, њиховим правима, али и обавезама које имају у школи, породици и на улици. У склопу тог дружења песник је рецитовао дечије православне песме из своје две збирке ,,Док анђели певају“ и ,,Анђели певају“ у храму Светога Саве у Супњу. Циљ је био да кроз поучне приче и песме представимо деци оно што је најплеменитије у нашем друштву.

Наставнице грађанског васпитања Милица Сочанац Рајовић и музичке културе Анђелка Ивановић одржале су радионицу на тему људских права и права детета у оквиру обележавања Дечје недеље са ученицима седмог разреда. Циљ радионице је био да се ученици упознају са основним људским потребама, да направе границу између потреба и жеља, као и да упознају начине њиховог испуњавања, а притом и да развију осећај за потребе других људи.

У истом духу је настављено са активностима у току Дечије недеље. Ученици одељења 6-3 са својим разредним старешином Миљаном Виријевић говорили су на тему ,,Шта детету треба да расте до неба“ и своје радове изложили на паноу учионице. Ученици седмог разреда су кроз обраду лектире ,,Свемирски змај“ истакли шта им је све потребно да би се осећали задовољно и да би њихово детињство било срећно. Заједно са својим наставницама српског језика Саром Нинчић и Марином Радовић и са наставницом ликовне културе Анђелијом Роглић уобличили су своје идеје и радове изложили у холу школе.

Наши најмлађи ученици (1-4 разреда) обележили су Дечју недељу са својим учитељима кроз разнолике активности: писмо друг другу, деца и екологија(посета гљивара), бирање најлепше одељенске фризуре, цртање на асфалту, изложба воћа, спортски дан.

Како малишани, тако и одрасли, сви су највише обрадовали организованом спортском дану у оквиру Дечије недеље.

НОВЕМБАР

У новембру месецу ученици осмог разреда: Исидора Крсмановић, Нађа Милошевић, Димитрије Колашинац, Вук Марковић и Немања Милићевић у пратњи ментора проф. Михајловић Николе учествовали су на обуци и радионици под називом ,,Такмичарски дани младих предузетника и иноватора“ у Врњачкој Бањи. Идејни творац ове манифестације био је Савез проналазача Србије. Такмичење осмих разреда основних школа и првих разреда средњих школа Рашког округа одржано је 17.11.2022.год под покровитељством председника општине Врњачка Бања, Министарства просвете, науке и образовањаа, Владе Републике Србије и Канцеларије председника Србије. Пословна идеја је могла да буде из једне од четири области: туризам, пољопривреда, информационе технологије или зелена економија. Тим наше школе одлучио се за идеју оснивања профитне фирме ,,Axioholgram“ и израду бизнис плана развоја туризма- Израда холограмских туристичких водича. Иако нисмо освојили ниједно од три награђена места, наступ и презентација нашег тима посебно је пропраћена у планеарном делу. Повељом Милутин миланковић Савез проналазача Србије одликовао је ОШ,,Сутјеска“, директора Пузовић Мирка и ментора Михајловић Николу.

Задужбина ,,Родољуб Нићифоровић“ донирала је материјал, књиге и помоћна средства за специјално одељење ЛМО у ОШ,,Сутјеска“ у Супњу. Циљ ове донацио био је да се подрже специјална одељења и побољша квалитет наставе у њима.

ДЕЦЕМБАР

Ученици наше школе су освојили прво место на  Школском такмичењу у кошарци.

У организацији Пријатељи манастира Кончула и ОШ,,Сутјеска“ 29.11.2022. у просторијама ОШ,,Сутјеска“ у Рашки одржана је трибина на тему ,,Поезија деци-како и шта пишемо“. На предавању су говорили: Радмила Нићифоровић, песник; Јелена Кужелка, песник; Драгомир Зечевић, песник; Станиша Крушевац, песник; Никола Михајловић, професор српског језика и књижевности.

У децембру месецу је организована и хуманитарна изложба продајног карактера. Ученици наше школе су осмислили креатибне новогодишње честитке и разгледнице на часовима ликовне културе, организовали су продајну изложбу уз помоћ својих наставника, а грађани Рашке су радо подржали ову хуману замисао наших ђака.

ЈАНУАР

На часовима Православног катихизиса првог и четвртог разреда ОШ,,Сутјеска“ реализован је радионица ,,Како смо славили и како данас славимо Божић“ на којој су приказани обичаји прославе Божића у нашем крају. Обичаје су приказали чувари народне традиције подголијског краја Новка и Драган Петровић.

Савиндан је традиционално свечано обележен 27.јануара. Славски колач је разан у храму Светог Саве у Супњу овогодишњем домаћину Сари Ћоровић Радуловић испред ОШ,, Сутјеска“ уз присуство великог броја деце и радника школе. Ученицима који су својим учешћем и програмом увеличали прославу храмовне славе подељени су светосавски пакетићи и приређена је трпеза љубави. Приредба поводом Дана Светог Саве одржана је у нашој школи, као и у издвојеним одељењима: Шипачини, Копаонику и Рудници.

МАРТ

8. марта је обележен Дан жена у нашој школи. Поводом овог датума претходног дана је организован продајна изложба дечјих радова. Осмомартовске радионице су изведене како у матичној школи, тако и у издвојеним одељењима.

У марту месецу је организован и бесплатни курс скијања за ученике наше школе који до сада нису имали прилике да се сусретну са овим спортом.

АПРИЛ

20. априла 2023.год одржана је 54. смотра рецитатора у Дому културе у Рашки. Два ученика наше школе су се успешно пласирала на Окружни ниво такмичења. У категорији млађег узраста успешан је био ученик 3.разреда Виктор Шарац, док се у категорији средњег узраста истакла ученица 6.разреда Милица Трикош.

Летопис приредила:
Марина Радовић