Летопис за школску 2021/22. годину

ОКТОБАР

Овогодишња Дечја недеља под слоганом ,,Дете је дете да га волите и разумете“, обележена је низом активности, како у млађим, тако и су старијим разредима. Због епидемиолошке ситуације и безбедносних мера, већина активности се одвијала у учионицама. Резултати тог рада сабрани су и приказани  уређењем паноа у холу школе, где су ученици на симболичан начин кроз уметност, кроз реч и дело, послали поруке пријатељства и љубави.

Осим што смо обележили Дечију недељу, ученици су били креативни и на редовним часовима ликовне културе. Тамо где је природа-почива и уметност, тамо где су деца-настају најлепши описи природе и њених боја. Најлепши радови били су изложени у холу школе.

НОВЕМБАР

У новембру месецу се реализоване креативне радионице са ученицима 1-4.разреда на часовима верске наставе. Креативна радионица и изложба су носиле назив ,,Црква-храм Божији“.

У новембру месецу, поводом Дана просветних радника, два представника наше школе добили су захвалнице од представника Министарства просвете науке и технолошког развоја у школској управи у Краљеву, поводом давања доприноса у снимању и вредновању часова емитованих на јавним сервису РТС. Признања су добили наставница математике Милена Кнежевић и учитељ Игор Вукадиновић.

У новембру месецу су ученици 8,разреда ,уз инструкције наставнице српског језика, показали богатство српског језика кроз изложбу у холу школе. Архаизми, неологизми и историзми били су њихова тема, а рад је био групни. Најзанимљиваји радови су изложени.

ДЕЦЕМБАР

Децембар месец смо започели у духу православља. На часовима Православног катихизиса са ученицима 1-4.разреда реализована је ,,Дигитална Студеница“. Одушевљење деце било је очигледно. Из књиге се појављују 3Д модели и анимације, звучни записи, кратки филмови о манастиру Студеница.

Овај месец је и завршен у истом духу. Са ученицима 4,разреда реализована је Божићна учионица где су ученици са својим родитељима и вероучитељем схватили и приказали божићни значај, лепоту и симболику. Правили су украсе за бадњак, божићне честитке и Витлејемску пећину.

ЈАНУАР

Месец јануар је месец Светосавља. На редовним часовима српског језика изучава  се лик и дело овог српског принца и свеца, утемељивача просвете и цркве. На часовима ликовне културе приказује се лик нашег архиепископа. Ове године смо, због епидемилошких мера, морали да избегнемо заједничку прославу и приредбу у холу школе, па смо прибегли снимању програма у сарадњи са локалном телевизијом. Програм је био емитован на Савиндан, тако да су у њему могли да уживају и наши суграђани. Са нама су тог дана били и чланови Културно-уметничког друштва ,,Брвеница” који су објаснили значај крсне славе и деци приближили сам обичај.

Ученице 7.и 8. разреда су са наставницим домаћинства на радионици спремиле укразе са славски колач који је пресечен у Цркви Светог Саве на дан славе.

МАЈ

У мају месецу смо имали еколошку акцију чишћења шеталкишта  до манастира Кончула. У овој акцији је учествовало двадесетак ученика ОШ,,Сутјеска” са вероучитељем Михајловић Николом. Најважнији циљ је био оснажити еколошку свест и истаћи битност очувања животне средине. Велики допринос овој акцији дао је и сам манастир Кончул.

Месец мај је био месец хуманих дела. Одељење 7-1 спровело хуманитарну акцију поводом Васкрса. Све што су направили, продали су на хуманитарној изложби и новац поклонили девојчици Лани за лечење.

24.маја смо обележили Дан словенске писмености и културе у храму Св.Саве у Супњу са ученицима 4.разреда који похађају Верску наставу. Празник словенске писмености су наши ученици обележили свечано, након предавања које је у храму одржао вероучитељ Никола Михајловић.

27. маја ученици 7. и 8.разреда који похађају Верску наставу били су у посети меморијалном комплексу Милунке Савић у Јошаничкој Бањи. Циљ посете било је упознавање живота и дела највеће српске хероине.

ЈУЛ

8. јула је одржан свечани родитељски састанак где смо испратили још једну генерацију осмака. Ђак генерације 2007. је Нина Николић, ученица одељења 8-1.

Летопис приредила:
Марина Радовић, проф.српског језика и књ.