Летопис за школску 2023/24. годину

СЕПТЕМБАР

Нову школску годину започели смо свечаним дочеком ђака првака. Овогодишњи учитељи су: Наташа Николић, Славица Бачанин и Индира Максић у матичној школи.

Ђацима првацима и њиховим родитељима пожелели смо топлу добродошлицу.

У циљу повећања безбедности деце у саобраћају, за ученике првог разреда ОШ,,Сутјеска“ изведена је представа под називом ,,Пажљивкова правила у саобраћају“.

Европски дан језика обележили смо 26.септембра. У циљу препознавања важности свих језика, неопходно је првенствено истаћи значај сопственог матерњег језика. Зато су наставница српског језика Марина Радовић и наставник веронауке Никола Михајловић одлучили да ученицима осмог разреда представе уживо фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, најстаријег документа из 12. века написаног ћирилицом.

ОКТОБАР

Месец октобар је већ традиционално предвиђен за обележавање Дечије недеље. Овогодишњи програм је био врло богат.

Велико интересовање ученика шестог и осмог разреда изазвао је угледни час Православног катихизиса и Грађанског васпитања  на тему ,,Живот деце и изазови садашњице“. Осим наставника грађанског васпитања и веронауке, улогу предавача имала је и ученица Анастасија Малић као представница Ђачког парламента. На трибини се говорило о интернету и вршњачком насиљу из угла Цркве и грађанског права.

У просторијама Центра за културу ,,Градац“ приказана је изложба радова ОШ,,Сутјеска“  под називом ,,Од сунцокрета до увезданог неба“, који су настајали током протеклих двадесет година по узору на најпознатија дела Винсента Ван Гога.

Обележавање Дечије недеље протекло је и кроз писање порука о пријатељству на немачком језику. Ученици првог и другог разреда су тим повдом правили фигуре од воћа и поврћа и на тај начин украсили хол наше школе својеврсном изложбом.

У октобру месецу смо се прикључили и акцији ,,Чепом до осмеха“. Едукација деце из области екологије и развијање емпатије према животној средини постају кључни елементи образовања и васпитања. Наша школа је препознала своју улогу у обликовању става одговорности према особама са сметњама у развоју кроз еколошке радионице.

НОВЕМБАР

Новембар месец био је обележен предавањем ,,Средњовековно наслеђе Старог Раса у јапанској уметности“ и радионицом оригамије историчарке уметности др Саћи Шимада из Јапана. Након предавања, које је одржала гошћа из Јапана, приказан је филм о рестаурацији и конзервацији зидног сликарства капеле краља Драгутина у манастиру Ђурђеви Ступови у Расу. У наставку предавања организованан је креативна радионица јапанског заната оригамије у оквиру које су ученици показали велико интересовање.

Крајем новембра организована је креативно-едукативна квиз радионица ,,Игром до знања и нових санања у сарадњи са Дечјим савезом општине Рашка и Дечјим савезом општине Врања. Радионица је реализована са ученицима одељења 4-2 ОШ,,Сутјеска“ и имала је такмичарски карактер. Ученици су имали прилику да одговарају на питања из опште културе(природа, друштво, цртани филм, музика…).

Дечји савез општине Рашка у нашој школи је организовао и традиционалну акцију ,,Нај друг“. Анкета је спроведена међу ученицима од првог до четвртог разреда наше школе. Ова акција се традиционално реализује у новембру поводом обележавања 20. новембра-Светског дана детета. Највећи број гласова освојио је ученик одељења 1/1 Филип Плавшић.

У оквиру обележавања Међународног дана детета, ОШ ,,Сутјеска“ и Пријатељи манастира Кончула организовали су традиционално дружење писца Дејана Јаснића из Бечеја са ученицима издвојених одељења на Копаонику, у Шипачини, Рудници и Казновићу.

ДЕЦЕМБАР

Трибина ,,Вршњачко насиље-превенција, препознавање и интервенција у установама образовања и васпитања“ одржана је у децембру месецу у нашој школи. Трибини су присуствовале одељењске старешине свих разреда, као и представници Савета родитеља.

Божићне поклон пакетиће Пријатељи манастира Кончула уручили су деци са посебним потребама у ОШ,,Сутјеска“, као и ђацима издвојених одељења на Копаонику, у Шипачини, Рудници и Казновићу.

ЈАНУАР

Са ученицима млађих разреда на часовима веронауке реализована је божићна креативна радионица кроз задатак прављења Витлејемске пећине.

Основна школа,,Сутјеска“ свечано је прославила школску славу Св.Саву. Присуством на Светој Литургији наставници и ученици узели су учешће у светковини школске славе. Овогодишњи домаћин школске славе била је проф.српског језика и књижевности Сара Нинчић Граховац. Тог дана су и додељена Светосавска признања за вишегодишњи допринос у ширењу светосавске традиције и култа Светог Саве. Међу награђенима били су и ученици наше школе:Нађа Видојевић, Стеван Живковић и Виктор Шарац. Савиндан је традиционално прослављен и у холу наше школе пригодним програмом који су припремили ученици млађих разреда са својим учитељима.

ФЕБРУАР

Поводом Дана заљубљених одиграна је утакмица хуманитарног карактера између ученика ОШ,,Сутјеска“ и ОШ,,Рашка“. Велики број ученика подржао је својим присуством ову племениту идеју.

Међународни дан матерњег језика обележили смо 21.фебруара. Посебно су се потрудили ученици издвојеног одељења на Копаонику.

МАРТ

Љубитељи математике симболично обележавају Дан броја Пи 14.марта, познатог још као Архимедова константа. Ове године су и наши ученици имали прилику да на креативан начин учествују у овој све познатијој идеји.

У марту месецу смо имали прилику да угостимо министарку просвете, науке и технолошког развоја проф. Славицу Ђукић Дејановић и начелницу школске управе Бојану Маринковић. Заједно са својим наставницима и учитељима , ученици наше школе су пригодним програмом представили своја умећа, знање и вештине. Наставни кадар је имао прилику да у неформалном разговору подели своја искуства и запажања, као и да постави питања представницима Министарства која су од општег значеја.

АПРИЛ

Дана 4.априла 2024.г.одржано је Општинско такмичење рецитатора где су ученици наше школе остварили пласман на даљи ниво такмичења. Ученици који су се пласирали на даљи ниво такмичења јесу Дамјан Радуловић (2.разред,млађи узраст) и Анастасија Малић (8.разред, средњи узраст).

У оквиру обележавања редовника активности плана и програма Православног катихизиса у ОШ,,Сутјеска“ организовали смо дружење песникиње Љиљане Дугалић из Београда са ученицима првог разреда. Ученици су имали прилику да разговарају, друже се, али и да поставе нека за њих битна и интересантна питања.

Дана 18.априла 20204.год. одржана је Окружна смотра рецитатора у Дому културе у Рашки, где су се такмичили ученици из Рашке, Врњачке Бање, Краљева, Новог Пазара и Тутина. Ученик другог разреда Дамјан Радуловић био је најбољи у својој категорији млађег узраста и пласирао се на Републичко такмичење ,,Песниче народа мог“.

У оквиру обележавања Међународног дана књиге организовали смо дружење књижевнице Славке Петковић Грујичић са ученицима петог, шестог и седмог разреда.

Ученици наше школе учествовали су на такмичењу разреда основних школа и разреда средњих школа Рашког округа, одржаног у Новом Пазару 23.априла 2024.год. Такмичење је организовао Савез проналазача Србије, а под покровитељством председника града Новог Пазара, Министарства просвете, науке и образовања, Владе Републике Србије.

Ученици 5.и 6.разреда посетили су Спомен собу ,,Рашка ратна престоница Краљевине Србије 31.октобар-12.новембар 1915.год.“ , изложбу о Студеници ауторке проф.др Биљане Вуковић у Галерији Центра за културу ,,Градац“.

МАЈ

Ученици 6,7.и 8.разреда који показују посебно интересовање за природну групу предмета 14.маја посетили су Музеј науке и технологије у Београду. Изложбу  ,,Хемијска тврђава“ као и целу поставу обишли су вођени кустосом музеја.

Међународни дан породице обележен је 15.маја реализовањем радионице у издвојеним одељењима на Копаонику и у Шипачини.

ЈУН

Школску 2023/24.год завршили смо обележавањем Дана школе. Свечани програм је приказан у холу школе, а у припреми су учествовали ученици 1-8.разреда са својим учитељима и наставницима.